Real Estate Transformations

A 1980s Makeover

More Info
By Friday, Dec 15 , More In Real Estate
Bruce Moore
The 1980s farm house

The 1980’s were known for many things — Madonna, MTV and an overall aesthetic of “more is never enough”. We at Red House Design recently completed an extensive renovation of a traditionally styled farmhouse built in the 80’s and purchased by clients who prefer a clean and contemporary aesthetic. The setting and views are stunning but the house did not offer sufficient opportunities to capture and engage them, and the interior had so much detail and variety of color that it competed with them. Off we set to transform this house.

Existing kitchen with multiple paint colors, mouldings, chair rail, wainscot, decorative lighting. Photo: Bruce Moore

Our clients’ brief was three-fold: First, to re-work the main floor plan, consisting of small dark rooms separated by narrow doorways, into an open main floor connecting kitchen, dining and living. Our second charge was to open up the house to engage the short and long range views and provide access that was previously cut off from outdoor patios, pool, and wraparound porch. Finally, we were asked to simplify the overall dated and busy look of the interior of the house.

Taking down the wall between the dining room and kitchen. Photo: Bruce Moore

 

Open flow from between dining room, kitchen and family room. Photo: Aaron Thompson.

With minor structural changes, we were able to open the kitchen to the dining room and create an adjacent family room. Along with this move we enlarged an existing opening between the dining room and the living room and created an additional opening to engage the screen porch — linking the indoors and outdoors and creating through sightlines.

Existing narrow doorways between rooms. Photo: Bruce Moore

 

Living room open to dining room, service hall, and screen porch. Photo: Aaron Thompson

 We eliminated a dated crystal chandelier and a multitude of wall sconces, installing custom lighting fixtures and recessed LED lighting throughout the house to accommodate the new floorplans and area functions. A warren of back-of-house spaces was opened up with large windows and doorways to create a service area with a butler’s pantry, wet-bar, storage and powder room.

The old service hall. Photo: Bruce Moore

 

The new service hall. Photo: Aaron Thompson

With flow now improved, we exchanged small French doors for new taller French doors that lead from the living room to the wraparound porch. In the dining room, we swapped a window in the center of the bay for an additional tall pair of French doors – opening up views and tying indoor to outdoor.

Original dining room with bay window. Photo: Bruce Moore

 

Dining room with French doors opening to wraparound porch and views. Photo: Aaron Thompson

Between the dining room and screen porch, we added French doors where there were none. This not only increased available light, but opened up the views and created access to outdoor living.

By removing much of the chair rail moulding and beadboard wainscoting, we eliminated some of the heaviness that was felt throughout the house. We did keep it, however, in the main entry and stair hall to visually separate these “service” areas.

Open living areas with single color palette – wainscot restricted to limited areas. Photo: Aaron Thompson

Ultimately the baseboards, simpler crown mouldings and back-banded window and door trim throughout the house would be restored to retain the farmhouse aesthetic that the exterior had, but we would paint the trim the same color as the walls in each room in order to modernize the look.   Lastly, areas of Mexican quarry tile flooring were removed and replaced with fir flooring to match the material in the majority of the house, and these and the orange-hued original fir floors were refinished and stained a warm deep brown.

Guest bathroom before renovation. Photo: Bruce Moore

 

Guest bathroom after renovation. Photo: Aaron Thompson

Two bathrooms on the second floor were completely renovated to update both function and visual appeal.

Master bedroom fireplace before. Photo: Bruce Moore

 

Master bedroom fireplace after. Photo: Aaron Thompson

The house had two existing wood-burning fireplaces, each with an ornate mantel composed of highly detailed trim. We designed clean-lined stone and wood mantels to replace them and converted them to gas-burning units. The deep color of the stone plays off of the color of the floors, and they become visual focal points of the living room and master bedroom.

Living room with French doors opening to wraparound porch. Photo: Aaron Thompson

Upon completion, the house lives up to its challenge of combining a traditional farmhouse look with modern open-plan living. The 80’s are at rest.


Return Home

What's your opinion?

We welcome your comments and appreciate your respect for others. We kindly ask you to keep your comments as civil and focused as possible. If this is your first time leaving a comment on our website we will send you an email confirmation to validate your identity.

Applegate Farm

Friday, Jan 19 - Applegate Farm, on the border between Sheffield and Egremont, brings you elegance combined with a relaxed back country feeling. You can't do better than this!